söndag 20 augusti 2017

DEBUT PÅ 64,1%
Igår körde vi en mjukstarts debut med Lissie. Emmas karriär på häst vet ni ju! Ridskoleponny i dryga fem år, sen en delfodeponny i 7 månader (sen har hon ju ridit en väns storhäst ibland och även testat lite andra ponnysar och hästar men bara enstaka gånger) innan vi äntligen köpte vår alldeles egna. Ni är några som kritiserat och ifrågasatt valet av häst, ni är några fler som peppar och stöttat oss - tack! Hur som så tänker vi att vi startar vår häst i lite högre klass än vad Emma ens ridit tidigare eftersom det passar hästen bäst. Hon är ju igen heller startad någon gång tidigare i Holland. Hon är 8 och ja jag vet, väldigt sen i sin utbildning då. Men nu är det så här. LB:1 blev start-programmet innan vi ska starta på riktigt (det blir i september med LB:2, men detta för att känna på. Bara åka iväg och rida fram med andra hästar och så).


Emma som hoppat mest tidigare vill ju satsa på dressyren nu. Hon har ju själv egentligen Bara tävlat i LC nivå då tidigare men kan rörelser upp till LA (inte hästen men Emma). Så vi var spända till tusan innan. Dels på hur Lissie skulle ta allt, transport en längre sträcka än vi åkt med henne tidigare osv osv.När vi kom fram efter en timmes körväg höll hon på att riva transporten och ville bara kasta sig ut. Vi tog ut henne direkt för att lugna henne (inte så horsemanship - men vi ska jobba på det;). Ute blev hon en hingst, tre meter hög i nacken. Getter som bräkte och hästar överallt. Fick ta in henne i en hage bredvid för att få på sadeln:D Men det är ju det här man vill ha, en riktig tävlingshäst som taggar till lite när det gäller. Vi kastade upp Emma och hästen var så jäkla fin alltså. Har nog aldrig sett henne så fin. Framridningen var på pytteliten yta och flera hästar, det skötte hon galant damen. Hon som brukar dra iväg så man knappt hänger kvar.
(Bilder från mobilen - stressad mamma glömde såklart kameran;)Men ser ni hur fina! Programmet gick som en klocka. Lite spänd inne på banan och någon fattning missade hon med några steg och hon behöver runda henne lite mer för innerskänkeln och få henne lite mer avslappnad, men vi är såå nöjda. Emma fick många kommentarer efter från domaren om hur fin sits hon hade fått och hur fin hästen var. Två 8:or i protokollet vilket är såå bra. Magkänslan visade sig vara ganska så rätt. Detta är en fantastisk häst vi köpt. 64,1% som start. Jag hade nog räknat med 50-55% - ville inte bli besviken.


Så skitiga men lyckliga var ekipaget efter (det var liksom inte drömvädret igår, regn, regn och mer regn och blöt bana;). Lissie och Emma var leriga upp till knäna he he!
Och känslan inför hösten är nu på topp kan jag lova!

KRAM13 kommentarer:

Anonym sa...

Brukar inte kommentera så ofta men måste vara säga att din dotter (båda två såklart men har ju handlat mkt om stora tjejen i bloggen just pga ridningen) verkar helt fantastisk! Så målmedveten vid så unga år - vart ska detta sluta! Otroligt söt är hon också. Läser vidare med spänning! Stort grattis till lyckad debut tillsammans!

Anonym sa...

Så roligt att det gick så bra! Jag kan tyvärr inte mycket om hästar och ridning, mer än att det är väldigt vackra djur och en krävande sport som kräver mod, engagemang och envishet. Din vackra dotter lyser som en sol och det syns verkligen att de två trivs ihop. Fortsatt lycka till!
/Cecilia

Anonym sa...

Tack för en mycket trevlig blogg!
Har följt dej flera år o gillar att du bytt inriktning lite grand.
Vilken fantastiskt vacker häst ni har! Ser fram emot att få följa dem.
Som fd hästmamma känner jag igen mycket av det ni håller på med just nu.
Njut av er tid tillsammans!
Kram Annika

Anonym sa...

Åhh vad fina dom är! Förstår att du är stolt. Kram!

Emma sa...

Grattis! Härligt med en sådan tävlingsdebut :-)

Anonym sa...

Som gammal hästtjej förstår jag precis din glädje! Stort grattis. 😃

Anna sa...

Så himla roligt för er. Ett stort Grattis!!!!
/Anna

Anonym sa...

Kom igen nu, saknar inlägg om inredning och vikt.
Kör du någon speciellt taktik, när det kommer till stöda, förvara? Jag har precis kommit över bilen Spark Joy.

Anonym sa...

Fast en riktig tävlingshäst ska tagga till på banan (fast det gäller väl mer hopphästar eg) men INTE vid ur/inlastning och hantering på tävlingsplatsen. Det är ju bara farligt! Ni måste nog hantera henne mycket mer från marken, och fostra henne. Du gillar ju Ninas blogg, läs på hur hon tränat Bizet från marken i lydnad.

MITT VITA HUS sa...

Anonym. Vi hanterar hästen dagligen från backen - tro inget annat. Mkt horsmanship - men du får också tänka hon är ny hos oss. 4 månader har vi haft henne, det är liksom ingen quickfix med kommunikation. Stanna - backa - gå är grunden - gör varje gång hon leds i grimma. Hon är väldigt välupppfostrad (tex äter inte gräs i grimma, går lydigt bredvid, väntar på kommandon osv osv.) som det är men såklart jobbar man ju DAGLIGEN med det (det gör man ju med alla djur....)

Hon har ju inte tidigare rest med transport innan, när vi åker på träning är hon from som ett lamm att lasta och lasta ur, vi har inga problem där. Tagga till gjorde hon uppsuttet, mer tryck i stega och väldigt fin i framridning och bara fokus på ryttaren, jag har inte skrivit att hon taggade till för hon blev orolig i transporten och vi fick lasta ur. Hästar är flyktdjur och blir de skrämda av något blir de, säkerheten går alltid först och om du hellre tycker att hon ska skada både sig själv och ryttaren i transporten är du nog ute och cyklar...Tycker din kommentar är spydig, onödig som att du vet bättre!


MITT VITA HUS sa...

Anonym: Jobbar på ett nytt inlägg om vikt och hälsa, kommer snart när jag är redo. Jag förstår bara inte resten av din kommentar?

Anonym sa...

Å förlåt, ser att jag stavat som en kratta 😂
Enligt mig har du det superfint hemma. Har du någon taktik? Rensar du ofta? Tvättar varje dag? Eller storsrädar du?
Jag kom över boken Spark Joy, känner du till Kon Mari? Vilken taktik kör du?
Hatten av, jag är imponerad. Kram

MITT VITA HUS sa...

Anonym: Rensar ofta ha! Städar 2 ggr/veckan + storstäder vb. Tvätt varje dag - ja! Ha ha det blir en del om man säger så😅 Inte hörttalas om Spark Jouöy! Just nu kör jag hederlig kalorräkning😄 Kram