onsdag 6 januari 2016

RECEPT - FRÖKNÄCKE











Ostbricka med favoritosten Brie och fikonmarmelad, serveras med hemmagjort fröknäcke som är försvinnande gott och havssaltrostade mandlar.




Hej på trettondagen!




Här hemma har vi nästan alla blivit krassliga. Igår var det Alice öra, idag Niclas arm och min mage gör fortfarande ont. Bara Emma som är frisk och mår tipp topp. Så vi knaprar antibiotika, droppar öron och är sega efter massa smärtstillande men vi ska inte klaga. De finns de som har det värre! Känner bara att januari månad, min minsta favoritmånad, får ta och gå över illa kvickt;)


Igår körde jag en vända i köket, det är min terapi när jag jag inte mår helt hundra och när jag känner mig så där stressad inombords. Jag suktar nyttig fräsch mat, jag vill ha hemlagt, eko, naturliga råvaror och mindre fett och raffinerat socker. Så igår gjorde jag två olika supergoda granolor att ha till yoghurten och så bakade jag ett lass med knapriga fröknäckebröd. Ni var fler som ville ha recept såg jag så självklart ska ni få det. Idag blir det på fröknäckebrödet men jag återkommer med recept på mina granolor:)








2 st plåtar



200 g Solroskärnor

1 dl Linfrön

1 dl Sesamfrön

2 dl Pumpakärnor

2 msk Fiberhusk

2 msk Mandelmjöl

1 tsk Salt

5 dl Vatten

Flingsalt & Vallmofrön




Rör ihop alla torra ingredienser utom Flingsalt och Vallmofrön. Tillsätt vatten och låt blandningen stå och svälla i ca 10-15 minuter. Bred ut tunt på två stycken plåtar som du har lagt bakplåtspapper på. Strössla flingsalt och Vallmofrön över. Gräddas i ca 160 grader i ca 60 minuter. Låt svalna och knäck till lagom stora bitar (receptet kommer original från bästa Leila Lindholm:)


Min Fikonmarmelad gör jag på färska fikon som jag kokar med lite vaniljstång och syltsocker. Jag brukar alltid mixa min marmelad eftersom här hemma gillas det inte bitar i:)  Busenkelt att göra egen marmelad och mycket godare än köpevarianterna. Mandlarna skållar man i hett vatten, tar bort skalet på och rostar tillsammans med flingsalt i en torr stekpannan. Gott snackstilbehör till ostbrickan!




Hoppas ni gillar recepten/tipsen här och nu önskar jag er alla en riktigt fin trettondag, så vi ses snart igen!





KRAM













5 kommentarer:

mittdittovitt sa...

Åh stackars hela familjen! Ligger själv med magplågor nu :) Det är dock den stora mängden mediciner som jag äter som är boven. Det tillsammans med lite extra god mat med något glas vin nu under helgerna gick inte. Fy så jag lider med dig.

Ska försöka få i mig lite kokt mat nu.... :(

Kram och krya på alla!
/Fia

Lisa sa...

God kväll! Jag som är ny på din blogg tycker ju att det är jättetråkigt att man inte kan söka ellr bläddra bland etiketter :) skulle vilja se fler av dina fina recept, blev inspirerad av dem, hur går jag tillväga om jag vill bläddra bland gamla recept på din blogg? :) kram

MITT VITA HUS sa...

Lisa: Ska försöka fixa till etiketterna någon dag😊😘

Anonym sa...

Hej!
Jag undrar hur du lägger upp och planerar dina inköp.
Är du spontan? Eller tittar du lääääääänge innan du slår till?
Vad står på din önskelista just nu?

Victoria sa...

Kan du inte skriva points på recepten? För antar att du räknar ut det?
Vore smidigt med ett ungefärligt pp-värde iallafall :p

Krya på er :)