lördag 26 december 2015

ANNANDAGSMENYN








Tjingeling bloggvänner!







La ut en bild på vad jag håller på med i köket idag på instagram (@mittvitahus) och såg att ni önskade receptet. Så självklart ska ni få det:) Jag gör mitt bästa att uppfylla era krav och hoppas ni gillar det. Nu är inte receptet exakt. När jag lagar mat, oftast så smakar jag av och tar kanske inte så exakt som när man te.x. bakar. Så gå lite på era egna smaker om ni testar detta:)



I kväll på annandagen ska vi ha några av våra bästa vänner här. Jag brukar faktiskt alltid anstränga mig och bjuda på något gott om man kommer hit och det vet mina vänner om:) Det här tror jag iofs att de fått förut men det är flera år sedan och det här är en sådan rätt, nu när julmaten står en i halsen, som är rätt god att äta;)






6 Pers


6-7 stora bak-potatisar

ca 350g riven Västerbottenost

Ekologisk Grädde

Peppar från kvarn, gärna svart peppar

Flingsalt




Skrubba bakpotatisken och stick ltei hål med en gaffel. baka i ugnen på 225 grader i ca 50 minuter (tills klara helt enkelt). Dela på hälften och gröp ur innehållet. Spara skalen och ställ tillbaka på plåten. Urgröpet blandar du sedan med riven västerbottenost och späder med lite grädde. Krydda med svartpeppar samtidigt. Röran ska bli lite krämig men ej slät. Lägg tillbaka klickar av potatisröran nu i skalen, strö på lite flingsalt (hit går jättebra att förbereda om man vill) och grädda i ugnen tills gyllene.




Kantareller

Smör

Eko Grädde & Mjölk

Kalvfond

Svartvinbärsgele

Svartpeppar och salt

En skvätt rött vin



Stek kantarellerna i smör tills gyllene. Gör en gräddsåsbas och häll i kantarellerna. Jag har alltid lite kalvfond i och lite vinbärsgele och en skvätt rödvin. Sen får man krydda som man vill men jag gillar svartpeppar och lite salt. Tycker det räcker alldeles lagom.






2st Fläskfilé

Olja

Vitlök

Citron

Honung

Svartpeppar & Salt

Chiliflakes



Köp god fläskfilé (gillar man inte fläskkött kan man ju välja det man gillar bättre, det är helt ok:). Putsa. Marinera  marinaden du gjort på ovanstående ingredienser. Gärna över natten. ta fram och lägg i rumstemp innan du steker. Blir alltid bäst då. Stek i smör gyllene och kör klart den i ugnen tills 70 grader (eller strax där under och låt vila upp till de sista graderna). Jag låter alltid fläskfilé vila en stund innan servering.



Till detta serverar jag en enkel sallad på blad-sallad, tomater och gurka med Balsamico. Ett gott enkelt vin att rekommendera är detta. Till efterrätt blir det en yoghurtpannacotta med jordgubbar och vit choklad. Update: såg att ni önskade recept och jag gjorde efter detta, och det blev toppen:)





KRAM













7 kommentarer:

Anna sa...

Tack för recepten, blir att göra nu någon dag framöver.
Alltid kul med nya recept.
Hoppas ni får en trevlig kväll i goda vänners lag.
Kram Anna

FamGab sa...

Tusen takk for reseptet! Elsker å få menytips! Ha en fortsatt fin romjul ❤️
Klem fra Oslo

Erika Jansson sa...

Jag skulle gärna vilja få receptet på desserten, tack!

Emma sa...

Låter kanon gott😋 Hur skär du fläskfilén. Tunna skivor eller stora bitar?
Tack för din inspirerande blogg 😀

Nazima sa...

Låter fantastiskt gott! måste provas under ledigheten.
Kramar

MITT VITA HUS sa...

Erika: Jag gjorde denna http://www.arla.se/recept/frasch-vaniljpannacotta/ supergod, skivade jordgubbar och lite riven vit choklad på toppen ed:)

Emma. Ganska så tunna, runt 1-2 cm stora ca.


Tack rara ni för fina ord < 3


Kram

M


Erika Jansson sa...

TACK så 💝ligt för receptet!