onsdag 4 november 2015

VECKANS VVKeep going - u are getting there…
Tjingeling!

Då var det dags för min veckans vv. Idag har jag lite tankar om hur man kommer dit, hur man tar sig vidare när man ibland bommar sina rutiner. Det här har jag funderat på mycket faktiskt och försökt inte vara för hård mot mig själv när det kommer till felsteg, men det är okså något man måste jobba på. Till exempel nu, man startar upp på måndagen, nya friska tag efter helgen som varit. Tisdag, onsdag går toppen, på torsdagen kommer sötsuget och vi faller dit på eftermiddagsfikat på jobbet. Nya tag på 
fredagmorgon men sen på eftermiddagen blir det helg. Jag då är vi där igen, i barnens fredagsgotte,  köper hämtmat bara för vi inte orkar ställa oss vid spisen efter hela långa arbetsveckan. På lördagen dricker ett glas vin för mycket hos vännerna och tar en liiite större portion än vad vi hade tänkt till kvällsmat bara för det var så gott. När man sedan vaknar på söndagen så tänker man nya tag, tar sig i kragen och äter bra igen och på måndagen är abstinensen efter socker åter igen en fallgrop. 


Jag har så många gånger fallit dit, bommat min planering, ätit för mycket. Men jag fortsätter ändå. Jag har ett mål i sikte, ett långsiktigt mål. För det finns inga genvägar. Det finns ingen quick-fix som löser det, jag tror inte på att vi idag opererar magsäcksförminskningar på löpande band, nästan en om dagen (skrämmande!), med diverse komplikationer. Jag tror inte det är lösningen! Jag vet att jag nog lätt hade kvalificerat in mig på en operation men jag är alldeles för rädd, och jag tror att en operation ska man endast ta till om det är för att rädda liv (som det säkert i många fall kan vara rätt att göra även om det gäller en planerad operation för övervikt, jag är dock bara rädd att man ser på det liiite för lätt idag).


Men ingen fara tycker jag, det finns utrymme för vissa felsteg, så länge man ändå har ett mål i sikte, en plan och en vilja att förändra. En dag kan man bomma helt enkelt, det gäller bara att inte göra det alla dagar eller majoriteten av alla dagar.

KRAM5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Mia!
Jag brukar a l d r i g lämna kommentarer på bloggar, av ren lathet - det är ju lättare att bar läsa och sen gå vidare - men jag måste bara ge dig cred för att du delar med dig av din fantastiska "må-bra-resa"! Du har så sunda och bra tankar kring det här och det är m y c k e t inspirerande! Själv har jag drygt 10 kg övervikt som jag aldrig tycks bli av med! Jag brukar skylla på mina graviditeter! ;) Eller ja, jag ökade knappt nåt under graviditeterna utan efteråt! Jättekonstigt... Iallafall så vill jag bara tacka dig för allt du delar med dig av, det känns väldigt peppande för mig! Kram, Annica!

Anonym sa...

Kan bara instämma! Och tack! Du inspirerar!

Anonym sa...

Hej Mia!
Ja, så kloka tankar du har, drt finns inga genvägar och lite återfall måste man få ha och sedan bara ta tag i det igen. Jag håller med dig om att det verkar som om det är alldeles för lätt idag att bli opererad för fetma, självklart om det räddar liv så klart, men annars tycker jag också att människor måste förstå att det sitter inte i operationen eller vikten utan i huvudet. Hur, vad och när vi äter och likaså hur och hur vi rör oss. Det är så klart en tuff resa som måste få ta tid, de där kilona kom ju liksom inte dit på några veckor/ månader som så . Det är en tuff resa men nog ett måsten för många att gå igenom och inte förlita sig på att en operation löser allt.
Heja dig och all cred till dig som varit så målinriktad och ståndaktig som tog tag i din vikt innan kanske diabetes, knä mm började ta vid.

Med vänlig hälsning,
Ina

Mia Lusth sa...

Tusen tack för alla dina peppande inlägg!!
Jag har efter många år av lathet och bekvämlighet tagit tag i min viktresa. I princip Alla graviditetskilon kvar o då jag efter medicinering gick upp 10 extrakilon har jag fått nog. Det har varit så svårt att motivera sig själv o hålla i det men sen hittade jag din blogg o Wow.
Din resa är så otroligt inspirerande o ett stort bevis på att det går om man bara vill!!
Vägde mig imorse efter min första vecka med VV. -2.4 kg och en första stjärna. 😊
Så tack!
Tack för att du delar med dig av din resa o inspirerar ☺️
Kram Mia

sommerseth1 sa...

Hmm, jag känner såhär...om jag äter ur godispåsen en söndagskväll. ja då har jag sötsug på måndag em på jobbet, slår aldrig fel.
Alla tänker olika, men jag tänker, inga förbud, utan ät lagom av allt?
Jag tror frosseriet skapas av förbud. Rent mentalt.
Om jag äter en bra och rejäl middag så har jag inget sug efter sött..e du med?
Äter jag mättande saker som bulgur och liknande så finns det absolut inget craving. Mne äter jag en smal sallad, som inte mättar riktigt, då är jag hungrig efter 20 minuter igen, för jag blev aldrig riktigt mätt..osv..
Nu har jag inga viktproblem eller behöver fundera så mycket på hur jag äter, men jag tror ändå allt sitter i huvudet. Förbuden skapar frossa. Ett jämt intag tror jag kroppen och huvudet mår bäst av :) å att äta långsamt..
Mvh Åsa