söndag 5 januari 2014

NYBAKADE FRUKOSTFRALLOR







Nybakat på morgonen kan vara det bästa jag vet!




Hej Trettondagsafton!





Hur mår ni vänner?


Här är det alldeles förträffligt. Sitter i soffan och tar det lite lugnt nu innan kvällsjobb. Bara två jobbdagar kvar sen lite ledigt igen - längtar:)


I morse blev det nybakat till frukost. Det är det bästa jag vet tror jag! Så gott med varma små frallor med marmelad och god ost på mmm… Ibland åker vi på morgonen in till stan till vårt Ronaldo's (när jag skrev om Ronaldo's här på bloggen första gången var det ett litet nyöppnat surdegsbageri som fanns på ett ställe i stan. Nu är det lite skillnad, nu tror jag han har 4-5 ställen och är nog det mest populära bageriet i stan och har väldigt mycket mer att välja på än vad som fanns från början:) och handlar nybakat men ibland är det ju gott att göra eget bröd och det är ju faktiskt inte så svårt heller. Det här jag bakade i morse förberedde jag kvällen innan så det fick kalljäsa över natten och har man som jag en Kitchen Aid (eller för all del annan assistent) så är det ju nästan inget jobb alls:)







Kalljästa 
ca 14 st


1 påse jäst (torrjäst, den blå)
5 dl Vatten
Flingsalt
0,5 dl Rapsolja
Honung (flytande)
Vetemjöl Special




Rör ut torrjästen med vatten, ha i en nypa flingsalt, olja och lite honung. Rör om. Blanda sedan i mjölet till lagom kladdig men smidig konsistens. För mycket mjölk gör frallorna torra och det är svårt att säga exakt hur många dl mjöl det går åt, jag provar mig alltid fram, lite i taget. Dela sedan degen i lagom stora bitar och rulla till bollar. Lägg på en plåt och platta till dom lite. Låt stå i kylskåp eller annan kall plats (vi använder förrådet till exempel, där ute är det perfekt kallt just nu:) över natten. Grädda sedan direkt på morgonen i 225 grader tills gyllene. 


Suuupergott och väldigt enkelt!:)






KRAM













10 kommentarer:

Anonym sa...

Det där måste jag testa, tack för tips!

Anonym sa...

Tack för receptet. Måste testas! Du menar mjöl va där du skriver mjölk? Tack för underbar blogg!:-)

MITT VITA HUS sa...

Anonym: Nu är det rättat, givetvis ska det vara mjöl:)

Kram




Vitae stilo sa...

Vad duktig du är, det är ju så gott med nybakat bröd och framför allt till frukost...

Hoppas du får en fin kväll.

Kram
Helen
www.vitaestilo.se

Gabriella sa...

Nämen åh så gott! Ja nybakat bröd är det inte mycket som slår:)
Kram

anettan sa...

Jag tror inte att det finns något godare än nybakat bröd och bullar...mums. Kram Anette

Simply D.licious sa...

Tack för receptet! Sååå gott med nybakat bröd! :)
Du tar så jättefina bilder! Vad har du för objektiv?

Kram Ulrica

Ninelin sa...

Mmm gott!

Måste nog tänka om lite nu efter dagar av ledighet. . .

Kram N

Anonym sa...

Namm....de ser veldig gode ut!
Kan bollene stå kaldt over natten? Så de bare kan settes i ovnen når vi står opp?

Mvh Randi :-)

Anonym sa...

åhh...glem mitt forrige innlegg. Ser nå et du skriver...over natten.... :-)