tisdag 21 februari 2012

SÖTA SEMELDAGEN



Semlor på semeldagen hos oss!



Hallo bloggisar!



Först vill jag bara säga tack rara för era fina ord om reportaget - så roligt att ni gillade det:)


Här är det fortfarande sjukstuga men nog om det! Vi pratar goda semlor istället:) Som sagt idag är det den årliga semmeldagen så en liten semla är väl ett måste!


Så i morse började jag fixa och dona här hemma i köket medans sessorna såg på morgon tv under duntäcket i soffan! Jag gjorde efter Leila's recept (Of course - älskar ju alla hennes braiga recept och semelreceptet har jag inte testat än, bara läst om det i går på hennes blogg). Nu får vi hoppas de smakar mums till eftermiddagsfikat!



Här kommer Leila's recept som du även finner på hennes fina inspirerande blogg!


Leila's Semlor
18 stora semlor eller dubbelt så många små!


1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:
400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
+
8 dl vispgrädde
Ägg till pensling
Florsocker


Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.
Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
Sätt ugnen på 200 grader.
Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.



Ska ni äta några söta semlor idag vänner?



KRAM







8 kommentarer:

BelovedbyLinda sa...

Härliga och vackra bilder fina fina du :)Här ska det smaskas semlor hela dagen lång (kanske inte men iaf två st ;)

Såg allt ditt hem i Plaza och det är fantastiskt fint!! ♥

Massa Kramar!!

Stjärnor & Champagne sa...

Det var fint i tidningen. Ha det gott/ Kram Anne

Gottegrisen sa...

Det blir inga semlor här idag! Sjukdom sätter stopp för bakandet.

Vad heter typsnittet som texten "baked with love" är skriven i?

//Linda

MITT VITA HUS sa...

Kinda: Det är sådana brusches man kan köpa på tex. Designerdigitals.com:)

KRAM

M

Hemma på Sjuan sa...

Sjukstuga här oxå så inga semlor idag men vi fuskade och åt hembakade redan i söndags.
Vilket fint hem o fin blogg du har!
Kram Suss

Linruz sa...

Meeeeeen vad goda !!!
Här blir det ingen semla i dag då jag försöker bli av med sötsuget och tänka på bech 2012 :)
Tråkigt men ett onödigt ont.
Kram kram

Casa of Mia sa...

De ser verkligen supergod ut kram

House number 11 sa...

Oj, vad fina och goda! Den jag avnjöt idag låg hästlängder ifrån dessa. Min man hade gjort ett tappert försök, men uj, uj, uj!
Fortsatt trevlig kväll!